Tunna pannkakor

Pannkakor är en av de mest populära rätterna bland svensk husmanskost. Pannkakor är populärt i hela världen men det är något visst med de svenska tunna pannkakorna, eller tunnpannkakor. Här nedan hittar du recept och tips för att göra riktigt goda tunnpannkakor, vanliga pannkakor likväl som veganska och glutenfria.

Pannkakor steg för steg

  • Blanda ingredienser till pannkakssmeten
  • Låt smeten vila
  • Stek pannkakorna

Det finns många sorters pannkakor i världen, som tjocka amerikanska pannkakor, tunna franska crêpes, svensk ugnspannkaka/tjockpannkaka och svenska tunnpannkakor samt plättar. Detta inlägg handlar om svenska tunna pannkakor och plättar.

För traditionella svenska tunnpannkakor underlättar det att ha en stekpanna i gjutjärn. Det går att steka pannkakorna i teflonpanna också men de får en annan yta.
Plättar är samma sak som tunna pannkakor men mindre, det finns särskilda stekpannor för plättar.

Pannkakssmet

Pannkaksrecept innehåller oftast mjölk, mjöl, ägg, salt och steksmör, vissa väljer att lägga till smaksättning som vaniljsocker, blåbär eller banan. Det går också att ersätta en eller flera ingredienser för att få pannkakorna t.ex. glutenfria eller veganska.

Man kan säga att grundreceptet utgår från att för varje ägg har man en deciliter mjöl, två deciliter mjölk, inte fullt ett kryddmått salt och strax under en matsked smör. Till en pannkaka bör man använda ungefär en deciliter smet.

Hur många pannkakor en person äter kan variera väldigt mycket och storleken varierar förstås beroende på hur stor stekpannan är.

Man kan med fördel göra fler pannkakor än vad man tror kommer behövas då pannkakor passar väldigt bra att äta dagen efter. Man kan antingen strimla pannkakorna och steka upp dem med socker (och kanel), göra crêpes med t.ex. någon form av mjukost eller köttfärs och gratinera med ost i ugnen eller bara värma pannkakorna i ugnen eller mikron och äta som vanligt med sylt.

Recept

Ungefär 10 pannkakor eller 30 plättar

  • 6 dl mjölk
  • 2,5-3 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 1/2 tsk (2,5 krm) salt
  • 2 msk smör

Vispa ihop hälften av mjölken tillsammans med mjölet, detta för att undvika klumpar, vispa sedan ner resten av mjölken, äggen och saltet. Låt smeten svälla och smält sedan smöret i stekpannan och rör ner det i smeten.

Tänk på att om du inte vill ha sega pannkakor bör du inte vispa för mycket då det gör att mjölet utvecklar glutentrådar och pannkakorna blir sega.

Smeten bör stå och vila för att låta mjölet svälla, låt stå minst 10-15 minuter men gärna längre, låter man smeten stå i halvtimme eller mer bör den stå i kylen. Vissa gör smeten på morgonen och låter den stå till middagstid, men detta är en smaksak.

Häll upp ungefär en deciliter smet i stekpannan, när ovansidan av pannkakan börjat stelna och kanterna är gyllene vänder du pannkakan och steker den på andra sidan. Lägg upp de pannkakorna på ett fat och servera.

Tillbehör och smaksättning

Traditionella tillbehör till pannkakor är sylt, grädde och/eller glass
Tillbehören kan dock varieras hur mycket som helst, bara fantasin sätter gränser, tex:
färska bär och frukter – t.ex. jordgubbar, hallon, banan, mango och blåbär
kryddor – t.ex. kanel
honung
sirap
ricotta sötad med florsocker (och smaksatt med kanel)

Det finns mycket man kan göra om man vill ha extra smaksättning på pannkakssmeten eller göra pannkakorna lite nyttigare, t.ex.:
byta ut lite av vetemjölet mot grahamsmjöl
byta ut 1-2 dl mjölk mot apelsinjuice
byta ut mjölk mot t.ex. mandelmjölk
tillsätta färska bär eller frukter som mosad banan eller blåbär
tillsätta vaniljsocker
tillsätta kryddor som kanel eller kardemumma

Glutenfria pannkakor

För att göra glutenfria pannkakor kan man antingen byta ut mjölet mot t.ex. bovetemjöl eller en glutenfri mjölmix. Bovetemjöl kan ersättas rakt av mot vetemjöl, då används samma mängd bovetemjöl som vetemjöl enligt receptet ovan.
Olika sorters glutenfria mjöler och mjölblandningar kan dock reagera på olika sätt och man bör därför läsa på förpackningen eller använda ett recept med just den glutenfria mjölsorten/mjölblandningen man har tänkt använda.

Veganska pannkakor

Det finns många recept på vegansk pannkakor, det vanligaste är dock två sätt. Antingen kan man strunta i äggen och ersätta smöret och mjölken mot växtbaserade alternativ, som smör på olja och soja-/havre-/kokos-/mandelmjölk. Det kan då vara bra att tillsätta lite bakpulver (ca 1 tsk till receptet ovan) för att få pannkakorna upp lite fluffighet i pannkakorna.

Det andra sättet är att ersätta både smör, mjölk och ägg, smör och mjölken enligt ovan och ägget med kikärtsspad (spadet som är i burkar med konserverade kikärtor). Det finns också äggpulver som man kan köpa på apoteket, detta brukar rekommenderas till personer med äggallergi. Kikärtsspadet är dock ett väldigt praktiskt sätt att ersätta äggen, det är dessutom väldigt billigt. I receptet ovan ersätter man äggen mot 3/4 dl kikärtsspad. Receptet skulle då kunna se ut enligt följande
6 dl havremjölk
3 dl mjöl
3/4 dl kikärtsspad
1/2 tsk salt
2 msk mjölkfritt smör